Gorzyczaki to biało-czerwone słodkości przygotowywane w gminie Gorzyce z okazji świąt państwowych

 

Gorzyczaki – to biało-czerwone desery przygotowywane z okazji świat państwowych. Biało-czerwone desery chętnie przygotowują mieszkańcy, ale także równie chętnie serwują je cukiernie, restauracje i bary.

 

Gorzyczaki są symbolem naszej gościnności. W święta narodowe, jeśli ktoś odwiedza gminę Gorzyce z pewnością, może liczyć na biało-czerwony deser.

Akcja przygotowywania gorzyczaków przez mieszkańców, cukiernie, restauracje została zapoczątkowana w 2016 roku przez Urząd Gminy Gorzyce.

W tym roku, jak zawsze zachęcamy mieszkańców do przygotowywania swoich biało-czerwonych deserów.

Na słodkości zaprasza również Cukiernia Motycze. Cukiernia w swojej majowej ofercie przygotowuje kultowe czekoladowe babeczki z białą bezą, będą też biało-czerwone makaroniki oraz ciasta i desery – dekorowane biało-czerwonymi flagami. Cukiernia w Gorzycach będzie czynna przez cały weekend majowy.

3 maja br. – z zachowaniem reżimu sanitarnego – zachęcamy do odwiedzenia Technicznego Ogrodu, tam od godz. 12.00 zostanie uruchomiona fontanna, a spacerowiczom będzie towarzyszyła „Muzyka z głośnika”. Patriotyczny repertuar przygotował Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach. Przy okazji spaceru w ramach akcji #GorzyceSmakują, #ratuJEMYgastronomię w Cukierni Motycze będzie można zamówić biało-czerwone desery i kawę na wynos.

 

Przepis na gorzyczaki – propozycja przygotowana przez grupę „Zielone Zalesie”

Składniki: 1,25 szklanki mąki pszennej, 100 g mąki kartoflanej, 150 g margaryny, 2 jaja, 1 torebka cukru waniliowego, 8 łyżek cukru, masa budyniowa, galaretka.

Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Wykroić ciasteczka pełne i z wyciętym kółkiem (po tyle samo sztuk). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciastka skleić masą budyniową. W miejsce wyciętego kółka wlać galaretkę. Na koniec posypać cukrem pudrem.

 

Gorzyczaki, czyli biało-czerwone słodkości przygotowywane z okazji świąt państwowych w gminie Gorzyce.