JANDURA otwarcie W miniony piątek w Karczmie Janura otworzono Izbę Tradycji Szlachty Zaściankowej ziemi tarnobrzeskiej i sandomierskiej.
Izba została otworzona z inicjatywy Stowarzyszenia Rekonstrukcyjno-Historycznego Lanca.

Zależało nam na stworzeniu miejsca gdzie w sposób szczególny będzie propagowany etos szlachecki, tak zapomniany w dzisiejszych czasach. Chcielibyśmy powrócić do takich zacnych cech, które charakteryzowały dawną szlachtę, jak honor, religijność, rycerskość i uczciwość – podkreślał Wojciech Kasak, pomysłodawca utworzenia Izby.

Jestem przekonany, że wspólnie z gospodarzami Karczmy uda nam się stworzyć prawdziwie otwarte, gościnne i smaczne, a przede wszystkim warte odwiedzania miejsce – mówi pomysłodawca.

Ciekawą inicjatywą Wojciecha Kasaka jest utworzenie ściany herbowej, na której obecnie prezentowanych jest 8 herbów ufundowanych przez mieszkańców wywodzących się ze szlachty zaściankowej tutejszych ziem.

Każdy za zgodą właścicieli Karczmy może powiesić w niej swój herb. W Izbie na stałe jest również zamontowana ekspozycja związana z codziennym życiem szlachty. – Znajdują się tu stroje, elementy codziennego wyposażenia, ale przede militaria. Mamy już dość spory zbiór kałkanów, szabli, kolczug, toporów, tarcz rycerskich – wylicza Wojciech Kasak.

- Izba to nie tylko ekspozycja, ale przede wszystkim miejsce, w którym będzie tętniło życie – zapowiada szef grupy Nieczuja. – W naszej Izbie będziemy organizować cykliczne spotkania m.in. jesienno-zimową porą zaprosimy na wieczornice z bajdurzeniem i muzyką, a przy okazji ważnych rocznic dla naszego kraju, regionu będziemy zapraszać na szlacheckie kolacje, czy muzyczne wieczory. Raz w miesiącu, w czwartek zaprosimy naszych gości na biesiadne obiady czwartkowe. Mamy też liczne propozycje dla rodzin z dziećmi, dla nich przygotowujemy warsztaty rzemieślnicze i spotkania z historią w tle – zapowiada Wojciech Kasak.

Nie tylko na strawę duchową będzie można liczyć przy okazji wizyty w Izbie. Każdego gościa odwiedzającego trześniowską Karczmę będzie witał smaczny proziak z pastą z fasoli wrzawskiej „Piękny Jaś”.

Z różnorodnego menu Karczmy Jandura będzie można wybrać dania z kuchni szlacheckiej oraz potrawy regionalne. Obecnie tworzymy kartę dań w oparciu o produkty pochodzące z naszego regionu. Już niedługo zaprosimy Państwa na degustację naszego jesiennego menu – obiecuje Alina Durtka, właścicielka Karczmy.

Izbę Szlachty Zaściankowej ziemi tarnobrzeskiej i sandomierskiej można zwiedzać codziennie w godzinach otwarcia restauracji. Pełen harmonogram wydarzeń organizowanych w Izbie dostępny będzie na profilu fb Karczmy Jandura - https://www.facebook.com/karczmajandura/

W Karczmie Jandura została również otwarta Galeria Regionalnego Produktu, gdzie można zaopatrzyć się w produkty regionalne od tutejszych rolników oraz zakupić rękodzieło wytwarzane przez lokalnych artystów, a także podopiecznych Warsztatu Terapii Zajęciowej w Gorzycach.

 

e-max.it: your social media marketing partner