herbowajandura b

Masz swój herb? Powieś go w Izbie Tradycji Szlachty Zaściankowej ziemi tarnobrzeskiej i sandomierskiej.

Z inicjatywy Stowarzyszenia Rekonstrukcyjno-Historycznego Lanca oraz Grupy Rekonstrukcyjnej Nieczuja w Karczmie Jandura w Trześni powstaje Izba Tradycji Szlachty Zaściankowej ziemi tarnobrzeskiej i sandomierskiej.

- Szlachta zaściankowa to najliczniejsza grupa szlachty w XVII i XVIII w Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Byli to zubożali członkowie stanu szlacheckiego, których od włościan różniło miedzy innymi prawo głosu na sejmikach, możliwość ubiegania się o urzędy zastrzeżone dla stanu szlacheckiego, przywileje ekonomiczne i sądowe oraz posiadanie rodzinnego herbu – przypomina Wojciech Kasak, główny pomysłodawca Izby.

Obecnie w Izbie znajduje się 8 herbów ufundowanych przez mieszkańców wywodzących się ze szlachty zaściankowej tutejszych ziem. Każdy za zgodą właścicieli Karczmy może powiesić w niej swój herb. W Izbie na stałe będzie zamontowana ekspozycja związana z codziennym życiem szlachty. – Znajdą się tu stroje, elementy codziennego wyposażenia, ale przede militaria. Mamy już dość spory zbiór kałkanów, szabli, kolczug, toporów, tarcz rycerskich – wylicza Wojciech Kasak.

 - Izba to nie tylko ekspozycja, ale przede wszystkim miejsce, w którym będzie tętniło życie – zapowiada szef grupy Nieczuja. W naszej Izbie będziemy organizować cykliczne spotkania m.in. jesienno-zimową porą zaprosimy na wieczornice z bajdurzeniem i muzyką, a przy okazji ważnych rocznic dla naszego kraju, regionu będziemy zapraszać na szlacheckie kolacje, czy muzyczne wieczory. Raz w miesiącu, w czwartek zaprosimy naszych gości na biesiadne obiady czwartkowe. Mamy też liczne propozycje dla rodzin z dziećmi, dla nich przygotowujemy warsztaty rzemieślnicze i spotkania z historią w tle – zapowiada Wojciech Kasak.

Nie tylko na strawę duchową będzie można liczyć przy okazji wizyty w Izbie. Każdego gościa odwiedzającego trześniowską Karczmę będzie witał smaczny proziak z pastą z fasoli wrzawskiej „Piękny Jaś”.

Z różnorodnego menu Karczmy Jandura będzie można wybrać dania z kuchni szlacheckiej oraz potrawy regionalne. Wśród nich będą królowały m.in. potrawy z fasolą wrzawską „Piękny Jaś” oraz dania, do których używane są najlepsze produkty pochodzące od tutejszych rolników.

Izbę Szlachty Zaściankowej ziemi tarnobrzeskiej i sandomierskiej będzie można zwiedzać już od 14 września br. Pełen harmonogram wydarzeń organizowanych w Izbie dostępny będzie na profilu fb Karczmy Jandura - https://www.facebook.com/karczmajandura/

W Karczmie Jandura zostanie również otwarta Galeria Regionalnego Produktu, gdzie będzie można zakupić rękodzieło wytwarzane przez lokalnych artystów z terenu gminy Gorzyce, a także zaopatrzyć się w produkty regionalne od tutejszych rolników.

e-max.it: your social media marketing partner