tyt wielkanoc

Znakomite potrawy z kuchni polskiej, greckiej i ukraińskiej królowały na wielkanocnych stołach przygotowanych przez sołectwa gminy Gorzyce. Na stołach nie brakowało również oryginalnych ozdób, pisanek i dekoracji świątecznych przygotowanych przez lokalnych artystów.

W piątej, jubileuszowej edycji udział wzięło 23 wystawców. Atrakcją Festiwalu była wielkanocna zagroda szlachecko-kozacka, którą przygotowali członkowie Stowarzyszenia Historyczno-Rekonstrukcyjnego Lanca wraz z młodzieżą z Ukrainy, która uczęszcza do Zespołu Szkół im. por. Józefa Sarny w Gorzycach. – Częstujemy dzisiaj gości znakomitymi broziakami, jajkami z chrzanem, własnoręcznie wypiekanym chlebem oraz kozacką zupą, którą spożywano w wojskowych obozach w okresie wielkiej nocy. Nasze menu jest skromne i proste, bo taka była też kuchnia polowa – opowiadał Wojciech Kasak.

Członkowie stowarzyszenia przygotowali również krótki pokaz szermierki oraz humorystyczną inscenizację o historii pewnego kozaka.

 

kiermasz i wielkanocne smakołyki

Podczas Festiwalu odbył się kiermasz ozdób świątecznych i rękodzieła. Na stoiskach można było kupić oryginalne ozdoby, biżuterię, stroiki i koszyczki wielkanocne oraz pisanki.

Dla wystawców Urząd Gminy Gorzyce oraz Gminny Ośrodek Kultury przygotowali mnóstwo atrakcji i konkursów z nagrodami.

Odbył się m.in. konkurs na tradycyjny stół wielkanocny, wzięli w nim udział przedstawiciele Gorzyc, Sokolnik, Wrzaw, Orlisk, Motycza Poduchownego, Furman oraz Stowarzyszenie Historyczno-Rekonstrukcyjne „Lanca”. Jurorzy konkursu, w którym zasiedli m.in. przedstawiciele poszczególnych sołectw, otrzymali w nagrodę po 500 zł, natomiast nagroda główna w wysokości 300 zł powędrowała do sołectwa Orliska.

polskie i greckie smaki

W konkursie wielkanocnym uczestniczyć mogli wszyscy wystawcy, nie tylko reprezentanci miejscowości gminy Gorzyce. Najlepiej zaaranżowane stoisko wybierali wystawcy i zaproszeni goście. Najwięcej punktów otrzymało sołectwo Gorzyce reprezentowane przez Koło Gospodyń Wiejskich, drugie miejsce zajęło sołectwo Furmany i Stowarzyszenie „Jesteśmy razem Furmany”, zaś na trzecim miejscu uplasowało się stoisko przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Motyczu Poduchownym.

Smak potraw oceniali kucharze – Marek Łukasiewicz oraz Krzysztof Jurek. Najwyższe noty otrzymały potrawy polsko-greckie przygotowane przez sołectwo Sokolniki. O polskie specjały zadbały panie z Koła Gospodyń Wiejskich, zaś greckie dania przygotowały rodziny Dardi oraz Kazakis, które pochodzą z Grecji, zaś obecnie mieszkają w Sokolnikach.

- W Grecji na święta wielkanocne serwuje się głównie pieczonego baranka, ale oprócz niego na stole pojawiają się potrawy, którymi dzisiaj częstujemy, a są to: musakas, gemistes domates kai piperies (pomidory i papryczki nadziewane orzeszkami pinii, rodzynkami i ryżem), sudzukakia smyrneika me pure patatas (kotleciki z mięsa mielonego z koprem włoskim w sosie pomidorowym), paputsakiame kima kie krema besamel (bakłażany z mięsem mielony i kremem beszamelowym),tsadzyki i feta – wylicza Renata Dardi-Rękas.

Swoimi potrawami jurorów urzekły również przedstawicielki Stowarzyszenia Razem dla Wrzaw, które przygotowały wyśmienite babki z fasoli oraz tradycyjne klopsy. Jurorzy docenili również smak potraw, w szczególności żurku przyrządzonego przez Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Połanieckiej.

Rękodzieło oceniali przedstawiciele Gminnego Ośrodka Kultury – Małgorzata Jonaszek  i Katarzyna Karp. Najwyższe noty od jurorów otrzymały prace przygotowane przez Przedszkole w Orliskach, drugie miejsce zajęła Gminna Biblioteka Publiczna, zaś trzecie Warsztat Terapii Zajęciowej w Gorzycach.

W nagrodę laureaci konkursów otrzymali karty upominkowe o wartości – pierwsze miejsca 300 zł, drugie – 200 zł, zaś trzecie 150 zł.

 

baby, ach te baby

Podczas festiwalu odbył się również konkurs na najsmaczniejszą babkę wielkanocną. Do konkursu zgłoszono 9 ciast przygotowanych przez: Agnieszkę Zając „babka a’la brownie”, Marię Środek „babka drożdżowa”, Urszulę Chmurę „babka rumowa”, Sylwię Wala „babka królewska  z ajerkoniakiem”, Elżbietę Grębowiec „ babka czekoladowa”, Wiesławę Wziątek – „babka powiew wiosny i babka cytrynowa z majonezem”, Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Połanieckiej „babka połaniecka” Joanne Kalist „babka marmurkowa z wiśniami” oraz Klaudię Górniak „babka tradycyjna”.

Wypieki oceniali: Marian Zimnicki – przewodniczący rady osiedla Gorzyce, Wiesław Sygutowski, Dominik Sitrak – reporter Radia Leliwa oraz Katarzyna Brzezińska – właścicielka kwiaciarni Paprotka.

W nagrodę panie otrzymały patelnie ufundowane przez firmę Tefal, upominki od firmy Lewiatan oraz prezenty od Kwiaciarni Paprotka.

Nagrody wszystkim zwycięzcom wręczał wójt gminy Gorzyce Leszek Surdy oraz europoseł Czesław Siekierski.

- Każdego roku zaskakujecie mnie swoim potencjałem i kreatywnością – chwalił wystawców wójt gminy Gorzyce. Jestem wam wdzięczny, że tak pięknie staracie się kultywować nasze tradycje związane z obchodami Wielkiej Nocy – podkreślał Leszek Surdy.

- Jestem pod wrażeniem przepychu i atmosfery, która panuje na Festiwalu Wielkanocnych Potraw i Rękodzieła Artystycznego w Gorzycach. Gratuluję wszystkim zwycięzcom – mówił Czesław Siekierski – poseł Parlamentu Europejskiego.

 

NPalm

 

 Więcej fotografii

e-max.it: your social media marketing partner