Wójt Gminy Gorzyce zaprasza na konferencje połączoną z targami produktu lokalnego. Spotkanie odbędzie się w środę 25 października br. o godz. 10.00 w Gminnym Ośrodku Kultury w Gorzycach.
„Zasmakuj w produktach lokalnych gminy Gorzyce” pod takim hasłem Urząd Gminy Gorzyce chce przekonać mieszkańców regionu oraz przedstawicieli branży spożywczej i gastronomicznej do smakowania produktów z gminy Gorzyce.
Gmina ma się czym pochwalić, bowiem wśród wielu zdrowych i smacznych produktów pochodzących z gminy jest produkt certyfikowany najwyższym znakiem unijnym potwierdzającym jakość produktu. Certyfikat „Chroniona Nazwa Pochodzenia” od 2013 roku posiada uprawiana w widłach Wisły i Sanu – fasola wrzawska „Piękny Jaś”. Rolnicy, którzy posługują się tym certyfikatem muszą spełnić wiele warunków dotyczących uprawy fasoli wrzawskiej to m.in. zakaz stosowania sztucznych nawozów i oprysków itp.
W procedurze nadawania certyfikatu „Chroniona Nazwa Pochodzenia” musi zostać spełniony najważniejszy warunek dotyczący występowania specyficznych warunków klimatycznych w obszarze uprawy produktu.
Ten wyjątkowy mikroklimat i madowe ziemie służą nie tylko fasoli. Na terenie gminy uprawia się zioła: tymianek, bazylię, oregano, warzywa: pomidory, ogórki, sałaty, kapustę, ziemniaki, soję, topinambur, różnego rodzaju zboża oraz owoce: maliny, truskawki, borówki i porzeczki, jabłka.
Na terenie gminy funkcjonują 2 młyny w Trześni i Gorzycach. Jest tu również kilka pasiek, z których pozyskiwane są wielosmakowe miody, w tym także te pochodzące z kwiatów fasoli.
Potwierdzeniem dobrego smaku z gminy Gorzyce są także pyszne ciasta i desery z Cukierni Motycze oraz pieczywo z Piekarni GS w Trześni.
W środę 25 października Wójt Gminy Gorzyce, Leszek Surdy zaprasza na konferencję poświęconą możliwościom wykorzystania produktu lokalnego, zarówno w biznesie jak i promocji regionu. – Chcemy wesprzeć naszych rolników i tych, którzy działają w obrębie branży gastronomiczno-spożywczej naszej gminy. Podczas spotkania przedstawimy nasze pomysły na promocję produktu lokalnego pochodzącego z naszego terenu, ale także chcemy wskazać rolnikom różne możliwości rozwoju – podkreśla Leszek Surdy, wójt Gorzyc.
Do udziału w spotkaniu zostali zaproszeni rolnicy z terenu gminy Gorzyce, przedstawiciele branży gastronomicznej i spożywczej, dyrektorzy szkół oraz stołówek szkolnych.
Podczas konferencji przedstawiciele Urzędu Gminy Gorzyce opowiedzą o założeniach kampanii promocyjnej „Zasmakuj w produktach lokalnych”, będzie też można dowiedzieć się w jaki sposób zarabiać na produkcie lokalnym, czy też gdzie szukać pieniędzy na rozwój swoich gospodarstw.
Konferencja organizowana jest we współpracy Urzędu Gminy Gorzyce z: Ośrodkiem Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu, Urzędem Skarbowym w Tarnobrzegu, Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Państwową Inspekcją Sanitarną, Lasowiacką Grupą Działania, Biurem Powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Tarnobrzegu, Ośrodkiem Wsparcia Ekonomii Społecznej przy RARR, Tarnobrzeską Agencją Rozwoju Regionalnego, Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Natur House.
Osoby, które chciałyby uczestniczyć w spotkaniu proszone są o zgłoszenie swojego udziału pod nr tel. 15 836 20 75 wew. 33 – Urząd Gminy Gorzyce. Wstęp na konferencje wolny.
Organizatorzy zapraszają również rolników oraz producentów żywności do wystawienia swoich stoisk podczas konferencji. Szczegółowe informacje można uzyskać w Urzędzie Gminy Gorzyce.
ZASMAKUJ W PRODUKTACH LOKALNYCH GMINY GORZYCE
KONFERENCJA I TARGI PRODUKTU LOKALNEGO
25 października 2017 r. (środa)
godz. 10.00
Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach
Pl. E. Mieszczańskiego 10
PROGRAM:
„Zasmakuj w produktach lokalnych gminy Gorzyce” – idea kampanii promocyjnej – Urząd Gminy Gorzyce
„Produkty lokalne, czyli jak nasze dobra wykorzystać dla rozwoju regionu i biznesu”
„Czy można zarabiać na produkcie lokalnym?” – Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu.
„Rola produktu lokalnego w codziennym odżywianiu” – Natur House Tarnobrzeg
Panel dyskusyjny –
„Kuchenne rewolucje na talerzach, czyli jak produkt lokalny zmienia gastronomię” – Kamil Pindych – Dwór Dwikozy, Marek Łukasiewicz – Patio cafe&lunch, Spiżarnia Sandomierska.
Panel dyskusyjny -
„Rolnik szuka zbytu, czyli jak żyć w zgodzie z przepisami” – Urząd Skarbowy, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Panel dyskusyjny -
„Gdzie szukać pieniędzy na rozwój swojego biznesu” – Lasowiacka Grupa Działania, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej przy RARR, Tarnobrzeska Agencja Rozwoju Regionalnego, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.