Czy „Piękny Jaś” może urzec podniebienia turystów odwiedzających urokliwy Sandomierz oraz najpiękniejsze miejsca północy Podkarpacia? Do wyjątkowego smaku fasoli wrzawskiej w nadchodzącym sezonie turystycznym przekonują szefowie kuchni z najlepszych, lokalnych restauracji.
Ciasto z fasoli autorstwa Kamila Pindycha, szefa kuchni Dworu Dwikozy, pasztet z fasoli, bakłażana, pieczonej papryki i rukoli serwowany przez szefa kuchni Marka Łukasiewicza z restauracji Patio cafe&lunch, bezmięsne burgery, krem z fasoli oraz wiele innych potraw – to tylko część menu, jakim restauratorzy chcą częstować gości w nadchodzącym sezonie.
- Ciasto z fasoli wprowadzone ponad rok temu do karty restauracji Dworu Dwikozy robi wśród gości prawdziwą furorę. Polecamy go również tym, którzy nie mogą spożywać glutenu, gdyż ciasto nie zawiera grama mąki – mówi szef kuchni.
Kilka tygodni temu również restauracja Patio cafe&lunch „testowała” pasztet z fasoli. – Naszym gościom bardzo on smakuje. Coraz częściej nasi klienci pytają o dania lekkie, dlatego warzywny pasztet jest naszą odpowiedzią na ich oczekiwania – wyjaśnia Marek Łukasiewicz.
Fasola wrzawska to produkt najwyższej jakości, potwierdza to unijny certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. O unijny znak Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś wystąpiło w 2007 r. W 2011 r. decyzją Komisji Europejskiej fasola wrzawska została wpisana na listę unijną.
Uprawa fasoli w zasadzie nie zmieniła się od wieków. Wszystkie prace związane z jej pielęgnacją muszą być wykonywane ręcznie. Na przestrzeni stuleci, zmianie uległy tylko niektóre narzędzia, ale cały proces jest niezmienny. Warto podkreślić, że fasola certyfikowana jest produktem najwyższej jakości, do jej uprawy można wykorzystywać tylko niektóre nawozy, a cały proces jest pod ścisłą kontrolą. Coroczne restrykcyjne kontrole obejmują m.in. badanie jakości gleby, jej składu mineralnego, długość okresu wegetatywnego. Ostatni etap obejmuje badanie gotowego produktu pod względem jakości ziarna. Uzyskanie pozytywnych opinii pozwala zrzeszonym w stowarzyszeniu rolnikom, sprzedawać produkt ze znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Fasola wrzawska to również produkt unikalny, produkt dla koneserów. Nigdzie w świecie nie można odtworzyć warunków uprawy tej fasoli, ani żadna inna fasola nie posiada takich walorów smakowych jak ta uprawiana w widłach Wisły i Sanu.
To co wyróżnia fasolę i sprawia, że jest wyjątkowym produktem to słodki smak, specyficzny zapach bez woni pleśni i stęchlizny. Struktura i konsystencja fasoli sprawia, że „rozpływa się w ustach” i jest pozbawiona „mącznego” posmaku. W porównaniu z innymi odmianami fasoli wielokwiatowej, fasola wrzawska jest od 40% do 90% większa, a czas jej gotowania o wiele krótszy od pozostałych odmian.
Fasola wrzawska jest produktem powstającym wyłącznie dzięki połączeniu specyficznej kombinacji czynnika naturalnego (tj. klimatu i gleb) oraz umiejętności miejscowych producentów. Tylko takie połączenie gwarantuje uzyskanie niepowtarzalnej jakości tego produktu.
Fasolę zgodnie z kalendarzem wysadza się po 25 kwietnia „Na św. Marka, fasoli miarka”. W gminie Gorzyce uprawa fasoli to jedna z głównych gałęzi rolnictwa. Średnio, rocznie produkuje się kilkaset ton fasoli, z tego około 25 ton „Pięknego Jasia” sprzedawane jest jako produkt certyfikowany.
Fasola wrzawska „Piękny Jaś” to produkt firmujący region i wyróżniający gminę na tle innych, nieposiadających produktów z unijnym certyfikatem. Dlatego działania samorządu lokalnego skierowane są m.in. na promocję gminy poprzez wzmacnianie marki lokalnych produktów oraz wspieranie rozwoju rolnictwa.
Zrganizowane w miniony piątek spotkanie z przedstawicielami lokalnych samorządów, gastronomii, mediów miało na celu zwrócenie uwagi na produkt, na którym nie tylko gmina, ale także ościenne samorządy i obiekty gastronomiczne mogą budować swoją promocję. Szczególnie próbując dotrzeć do turystów.
TŁUMACZ JĘZYKA MIGOWEGO W URZĘDZIE GMINY
Osoby niesłyszące przy załatwianiu administracyjnych spraw mogą skorzystać z pomocy tłumacza migowego.
Wystarczy zgłosić chęć skorzystania z tej usługi 3 dni przed planowaną wizytą w Urzędzie Gminy osobiście lub korzystając z pomocy osoby trzeciej dzwoniąc pod numer (15) 8362 075, a także wysyłając faks pod numer (15) 8362 209 oraz e-maila na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.