Polish Czech English French German Russian Slovak Spanish Ukrainian

GMINA GORZYCE

Samorządowy Portal Internetowy

techniczny ogrod

strona fasolaCzy „Piękny Jaś” może urzec podniebienia turystów odwiedzających urokliwy Sandomierz oraz najpiękniejsze miejsca północy Podkarpacia? Do wyjątkowego smaku fasoli wrzawskiej w nadchodzącym sezonie turystycznym przekonują szefowie kuchni z najlepszych, lokalnych restauracji.

Ciasto z fasoli autorstwa Kamila Pindycha, szefa kuchni Dworu Dwikozy, pasztet z fasoli, bakłażana, pieczonej papryki i rukoli serwowany przez szefa kuchni Marka Łukasiewicza z restauracji Patio cafe&lunch, bezmięsne burgery, krem z fasoli oraz wiele innych potraw – to tylko część menu, jakim restauratorzy chcą częstować gości w nadchodzącym sezonie.

- Ciasto z fasoli wprowadzone ponad rok temu do karty restauracji Dworu Dwikozy robi wśród gości prawdziwą furorę. Polecamy go również tym, którzy nie mogą spożywać glutenu, gdyż ciasto nie zawiera grama mąki – mówi szef kuchni.

Kilka tygodni temu również restauracja Patio cafe&lunch „testowała” pasztet z fasoli. – Naszym gościom bardzo on smakuje. Coraz częściej nasi klienci pytają o dania lekkie, dlatego warzywny pasztet jest naszą odpowiedzią na ich oczekiwania – wyjaśnia Marek Łukasiewicz.

Fasola wrzawska to produkt najwyższej jakości, potwierdza to unijny certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. O unijny znak Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś wystąpiło w 2007 r. W 2011 r. decyzją Komisji Europejskiej fasola wrzawska została wpisana na listę unijną.

Uprawa fasoli w zasadzie nie zmieniła się od wieków. Wszystkie prace związane z jej pielęgnacją muszą być wykonywane ręcznie. Na przestrzeni stuleci, zmianie uległy tylko niektóre narzędzia, ale cały proces jest niezmienny. Warto podkreślić, że fasola certyfikowana jest produktem najwyższej jakości, do jej uprawy można wykorzystywać tylko niektóre nawozy, a cały proces jest pod ścisłą kontrolą. Coroczne restrykcyjne kontrole obejmują m.in. badanie jakości gleby, jej składu mineralnego, długość okresu wegetatywnego. Ostatni etap obejmuje badanie gotowego produktu pod względem jakości ziarna. Uzyskanie pozytywnych opinii pozwala zrzeszonym w stowarzyszeniu rolnikom, sprzedawać produkt ze znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Fasola wrzawska to również produkt unikalny, produkt dla koneserów. Nigdzie w świecie nie można odtworzyć warunków uprawy tej fasoli, ani żadna inna fasola nie posiada takich walorów smakowych jak ta uprawiana w widłach Wisły i Sanu.

To co wyróżnia fasolę i sprawia, że jest wyjątkowym produktem to słodki smak, specyficzny zapach bez woni pleśni i stęchlizny. Struktura i konsystencja fasoli sprawia, że „rozpływa się w ustach” i jest pozbawiona „mącznego” posmaku. W porównaniu z innymi odmianami fasoli wielokwiatowej, fasola wrzawska jest od 40% do 90% większa, a czas jej gotowania o wiele krótszy od pozostałych odmian.

Fasola wrzawska jest produktem powstającym wyłącznie dzięki połączeniu specyficznej kombinacji czynnika naturalnego (tj. klimatu i gleb) oraz umiejętności miejscowych producentów. Tylko takie połączenie gwarantuje uzyskanie niepowtarzalnej jakości tego produktu.

Fasolę zgodnie z kalendarzem wysadza się po 25 kwietnia „Na św. Marka, fasoli miarka”. W gminie Gorzyce uprawa fasoli to jedna z głównych gałęzi rolnictwa. Średnio, rocznie produkuje się kilkaset ton fasoli, z tego około 25 ton „Pięknego Jasia” sprzedawane jest jako produkt certyfikowany.

Fasola wrzawska „Piękny Jaś” to produkt firmujący region i wyróżniający gminę na tle innych, nieposiadających produktów z unijnym certyfikatem. Dlatego działania samorządu lokalnego skierowane są m.in. na promocję gminy poprzez wzmacnianie marki lokalnych produktów oraz wspieranie rozwoju rolnictwa.

Zrganizowane w miniony piątek spotkanie z przedstawicielami lokalnych samorządów, gastronomii, mediów miało na celu zwrócenie uwagi na produkt, na którym nie tylko gmina, ale także ościenne samorządy i obiekty gastronomiczne mogą budować swoją promocję. Szczególnie próbując dotrzeć do turystów.

e-max.it: your social media marketing partner

TŁUMACZ JĘZYKA MIGOWEGO W URZĘDZIE GMINY

Osoby niesłyszące przy załatwianiu administracyjnych spraw mogą skorzystać z pomocy tłumacza migowego.

Wystarczy zgłosić chęć skorzystania z tej usługi 3 dni przed planowaną wizytą w Urzędzie Gminy osobiście lub korzystając z pomocy osoby trzeciej dzwoniąc pod numer (15) 8362 075, a także wysyłając faks pod numer (15) 8362 209 oraz e-maila na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

KALENDARZ WYDARZEŃ

Listopad 2017
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
  • KONTAKT

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka) o celu ich przechowywania i sposobie zarządzania poniżej.

Jeżeli nie zgadzasz się na taki układ - zmień konfigurację swojej przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Polityka Prywatności określa warunki dotyczące użytkowania serwisu internetowego przez użytkowników końcowych. Korzystając w dowolny sposób z niniejszego serwisu internetowego użytkownik końcowy akceptuje warunki określone w poniższej Polityce Prywatności.

Ochrona danych osobowych

Dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie na podstawie informacji przekazanych przez użytkownika serwisu internetowego. Przekazanie informacji obejmujących dane osobowe jest dobrowolne. Do informacji tych należą np. imię i nazwisko, adres e-mail lub numer telefonu. Cel wykorzystania danych osobowych jest określony w nagłówku formularza zamieszczonego w serwisie internetowym. Najczęściej jest to subskrypcja wiadomości z serwisu za pomocą poczty e-mail lub krótkich wiadomości tekstowych SMS albo dostęp do wybranych podstron serwisu dla zalogowanych użytkowników. Dane osobowe nie są zbierane automatycznie.

Pliki cookies

Pliki cookies (w dosłownym tłumaczeniu z j. angielskiego: ciasteczka) są to małe pliki tekstowe, przesyłane do urządzenia użytkownika końcowego podczas odwiedzania przez niego serwisu internetowego. Pliki cookies zawierają m.in. adres strony internetowej z której pochodzą, ustawienia dokonane przez użytkownika serwisu dotyczące układu strony, rozmiaru tekstu, kolorów, wersji kontrastowej, dane wpisywane do formularzy oraz wartość, którą jest zazwyczaj automatycznie wygenerowana unikalna liczba. Mechanizm cookies nie pobiera jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z urządzenia użytkownika końcowego.

Korzystając z serwisu internetowego użytkownik końcowy wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookies.

Użytkownik końcowy ma możliwość korzystania z serwisu internetowego bez wykorzystywania plików cookies, ale oznacza to, że niektóre funkcje serwisu nie będą działać poprawnie. Użytkownik końcowy może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, jak również może usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. W przypadku nie wyrażenia zgody na korzystanie z plików cookies, użytkownik końcowy winien zaznaczyć w ustawieniach przeglądarki opcję odrzucania plików cookies lub sygnalizowania ich przesłania.

Niniejszy serwis internetowy może stosować następujące pliki cookies:

$1a.     pliki uwierzytelniające - wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania użytkownika końcowego w serwisie internetowym oraz do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu;

$1b.     pliki statystyczne - wykorzystywane do zbierania informacji o sposobie korzystania użytkownika końcowego z serwisu internetowego;

$1c.     pliki funkcjonalne - wykorzystywane do zapamiętania wybranych przez użytkownika końcowego ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej, itp.

W celu zarządzania ustawieniami plików cookies wybierz z listy oficjalnych stron internetowych producentów najczęściej używanych przeglądarek internetowych aplikację, której używasz i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta:

Urządzenia mobilne:

Narzędzia i treść z innych firm

Niniejszy serwis internetowy może zawierać przyciski, narzędzia lub treści kierujące do usług innych firm, m.in. Facebook (przycisk „Lubię to”), Google (Google Maps, Google Analitycs, Google Translate), Youtube (filmy), IVONA Software (webreader), Stat24 (statystyki), Payu (płatności elektroniczne). Korzystanie z aplikacji innych firm może powodować przesyłanie informacji do urządzenia użytkownika końcowego przez zewnętrzny podmiot. Informacji na temat wykorzystania plików cookies przez zewnętrzne aplikacje należy szukać w polityce prywatności danego podmiotu.

Prawa autorskie

Zawartość serwisu internetowego (teksty, grafiki, muzyka, filmy) oraz wszystkie jej fragmenty a także mechanizmy i oprogramowanie używane w serwisie internetowym są objęte ochroną, wynikającą z przepisów polskiego i międzynarodowego prawa autorskiego.

Zgodnie z przepisami prawa autorskiego oraz przepisami o ochronie baz danych, użytkownik końcowy otrzymuje niewyłączną, ograniczoną licencję na korzystanie z serwisu wyłącznie w celach prywatnych, bez możliwości samodzielnego pobierania lub zapisywania stron oraz dokonywania ich modyfikacji.

Użytkownik końcowy serwisu internetowego, bez zgody właściciela serwisu nie posiada prawa do odsprzedaży lub wykorzystania w celach komercyjnych serwisu internetowego i jego zawartości.

Właściciel serwisu internetowego udziela ograniczonego, odwoływalnego, niewyłącznego prawa do tworzenia linku do serwisu internetowego, o ile nie przedstawia on właściciela serwisu w sposób fałszywy, mylący i niezgodny z prawdą.

Wykorzystanie niniejszego serwisu internetowego w sposób, który naruszałby w/w warunki albo wszelkie obowiązujące prawa lub przepisy, a także w sposób, który powoduje albo może spowodować uszkodzenie serwisu internetowego, przerwę lub zakłócenia w pracy jest zabronione.