fasola„Na świętego Marka, groch wyrasta z ziarnka”, „Na Świętego Marka fasoli miarka” „Na świętego Marka – ostatek grochu do garnka” – te polskie przysłowia niejako układają kalendarz uprawy fasoli. Właśnie na Świętego Marka, czyli 25 kwietnia, sadzona jest fasola.

 

Rolnicy tradycyjnie już zaczęli wysadzać fasolę. W piątek 22 kwietnia oficjalne rozpoczęcie sezonu zbiegło się z otwarciem Zagrody Edukacyjnej przy Pensjonacie pod Pieprzówkami w Zalesiu Gorzyckim.

W wydarzeniu uczestniczyli dziennikarze z lokalnych mediów oraz dzieci z Samorządowego Przedszkola w Gorzycach. Dla najmłodszych mieszkańców Gorzyc organizatorzy – Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś oraz właściciele Pensjonatu pod Pieprzówkami przygotowali moc atrakcji. Były m.in. warsztaty zielarskie, zabawy na świeżym powietrzu i konkursy.

Dziennikarze zaś wzięli udział w konkursie „zbierania fasolek”. Największą ilość zebrał Wojciech Kozieł z iTV Wisła, drugi był Wacław Pintal z Tygodnika Nadwiślańskiego, trzecia – Klaudia Tajs z Echa Dnia. Wszystkich zwycięzców nagrodzono produktami z fasoli.

Niebywałą atrakcją był Pan Fasolek, w którego kostium przebrał się Leszek Kawalec z wrzawskiego stowarzyszenia.

Spotkanie zakończyła degustacja potraw na bazie „jaśka” oraz specjałów przygotowanych przez „Pensjonat pod Pieprzówkami”.

 

 

O FASOLI SŁÓW KILKA

W gminie Gorzyce uprawa fasoli to jedna z głównych gałęzi rolnictwa. Średnio, rocznie produkuje się tu kilkaset ton fasoli, z tego 25 ton „Pięknego Jasia” sprzedawane jest jako produkt certyfikowany. O ten właśnie specjalny certyfikat Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” wystąpiło jeszcze 2007 roku.

W tym samym roku organizacja otrzymała decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wpisaniu fasoli wrzawskiej do unijnego systemu, a w 2011 decyzją Komisji Europejskiej fasola wrzawska została wpisana na listę unijną, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Obecnie stowarzyszenie zrzesza 9 członków produkujących certyfikowaną fasolę oraz 20, którzy produkują „jaśka” bez unijnego emblematu. Szacuje się, że w gminie Gorzyce około 250 rolników trudni się uprawą fasoli tycznej „Piękny Jaś”.

Fasola wrzawska to już produkt rozpoznawalny – sięgają po nią w swoich programach kulinarnych gwiazdy telewizyjne, interesują krytycy kulinarni, jak np. Grzegorz Łapanowski, a także amatorzy dobrego smaku w programie „Ugotowani”. Fasola jest też bohaterką licznych programów śniadaniowych – była już w „Pytaniu na śniadanie”, czy „Dzień dobry TVN”.

Lokalna gwiazda ma się dobrze, jej walory smakowe dostrzegane są podczas organizowanych konkursów, gali czy targów.

Jej smak doceniają również lokalne restauracje tak jak np. Dwór Dwikozy, który w minionym roku wprowadził do swojego menu ciasto z fasoli.

Wrzawskie stowarzyszenie smakoszom poleca także przetwory: fasolę w zalewie z solą i w pomidorach. Nowym produktem, który póki co produkowany jest tylko dla własnych potrzeb jest trunek na bazie fasoli – „Mocny Jasiek”.

Warto podkreślić, że fasola jest znakomitym uzupełnieniem diety, szczególnie tych osób, które nie mogą spożywać glutenu. Fasola jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wielu minerałów.

Fasola szczególnie polecana jest w profilaktyce osteoporozy. Znajdują się w niej węglowodany i tłuszcze. Dlatego też jest ona trochę kaloryczna (100 g – 290 kcal). Jednak tłuszcze to w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które zabijają zły cholesterol,  a podnoszą poziom dobrego. Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom.

Znajdująca się w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają rozpuszczać witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K. W fasoli ukryte są witaminy z grupy B oraz witamina E. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. W fasoli znajdują się lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.