jaskowy festiwal pensjonatPensjonat „Pod Pieprzówkami” z Zalesia Gorzyckiego – doceniony przez publiczność i jury techniczne I konkursu kulinarnego „Jasiek w roli głównej” – organizowanego podczas Jaśkowego Festiwalu.

 

Bogato przygotowane i zastawione stoły, a na nich znakomite potrawy na bazie fasoli. Wszystko to w ramach organizowanego przez Stowarzyszenie Producentów Fasoli Wrzawskiej „Piękny Jaś”, Karczmę Jandura, Gminny Ośrodek Kultury oraz Urząd Gminy Gorzyce – Jaśkowego Festiwalu.

Popołudniową część rozpoczęła degustacja dań prezentowanych w ramach konkursu kulinarnego „Jasiek w roli głównej”. Udział w zmaganiach kulinarnych wzięły cztery zespoły: reprezentanci Karczmy Jandura, Pensjonatu „Pod Pieprzówkami, Kasi – Catering” oraz restauracji „Przytulna” z Zaleszan. - Zadaniem zespołów było przygotowanie min. 3 potraw sporządzonych na bazie fasoli wrzawskiej. Jako producenci fasoli – dostarczaliśmy wcześniej ekipom nasz produkt, aby mogli bliżej poznać i przekonać się do naszego „Pięknego Jasia” – opowiada Wacław Pyrkosz, prezes Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś”.

Pasztety, znakomite zupy, pasty oraz wiele innych potraw przygotowanych przez drużyny oceniało jury techniczne i degustacyjne, w którym zasiedli m.in. Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka, Marcin Stańczyk z Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Lucyna Matyka – zastępca wójta Gorzyc, Marek Ordyczyński, dyrektor Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Rzeszowie i Andrzej Szlęzak – miłośnik dobrej kuchni, były prezydent Stalowej Woli.

Również publiczność wybierała swojego faworyta. Oddając „jaśki” na najlepiej przygotowany stół z potrawami. Wśród wystawców byli również gospodarze wydarzenia – Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” oraz członkinie Stowarzyszenia „Razem dla Wrzaw”. Na wspólnym stoisku raczyli gości dobrym i „mocnym” trunkiem – okowitą z fasoli oraz wybornymi przysmakami z „Pięknego Jaśka”. Na stoiskach promocyjnych można było zakupić suplementy diety i zdrowe produkty, które szczególnie polecała firma www.malinowe.com.pl, a także zakosztować znakomitego pieczywa oraz miodów oraz domowych nalewek i win.

Na przybyłych gości czekała również wyśmienita kolacja przygotowana przez szefa kuchni Restauracji Jandura – sałatka fasolowa z ziołami podana na grzance czosnkowej, aromatyczna zupa myśliwska oraz rolada schabowa z farszem fasolowym w towarzystwie kaszy na runie leśnym z nutą sosu węgierskiego, a także liczne konkursy z nagrodami ufundowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencję Marketingową Sopexa.

Zwycięzcą I konkursu kulinarnego „Jasiek w roli głównej” został Pensjonat pod Pieprzówkami”, drugie miejsce zajęła restauracja „Przytulna” z Zaleszan, trzecie – Kasia-Catering – zespoły otrzymały nagrody pieniężne w wysokości kolejno 700, 500 oraz 300 zł ufundowane przez Gminny Ośrodek Kultury, a także puchary od Agencji Rynku Rolnego i nagrody rzeczowe od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Agencji Rynku Rolnego.

Nagrodę Wójta Gminy Gorzyce w wysokości 300 zł przyznano Karczmie Jandura, a nagroda publiczności (300 zł) trafiła do zwycięzcy konkursu – Pensjonatu „Pod Pieprzówkami”.

Nagrodą finansową wyróżniono także Stowarzyszenie „Razem dla Wrzaw”, które przygotowało wyśmienite potrawy na bazie fasoli.

Czeki oraz upominki zwycięskim drużynom wręczyli – wójt Leszek Surdy, starosta Paweł Bartoszek, dyrektor ARR – Jacek Hynowski, prezes stowarzyszenia Wacław Pyrkosz oraz przedstawiciele Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka, Marcin Stańczyk.

- Gratuluję wam sukcesu, wierzę, że w przyszłym roku również wystartujecie w konkursie, a w waszych restauracjach będzie można zjeść te wyśmienite potrawy, które dziś mieliśmy okazję degustować – mówił Leszek Surdy, wójt Gorzyc.

Wieczór zwieńczył również doskonały pokaz muzyki i ognia przygotowany przez Mirka Drewniaka, a także recital Weroniki Kowalczuk i Krzysztofa Kapały.

 

Jaśkowy Festiwal wsparli:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Urząd Gminy Gorzyce, Starostwo Powiatowe w Tarnobrzegu, Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach, Karczma Jandura

 

Patronat honorowy objęli: Paweł Bartoszek starosta tarnobrzeski, Leszek Surdy – wójt Gorzyc

 

fot. M. Zając, M. Bartoszek, B. Myśliwiec

e-max.it: your social media marketing partner