baner certyfikatMiłośnicy kuchni, przedstawicielki KGW z Gorzyc oraz Stowarzyszenia Producentów Fasoli Wrzawskiej „Piękny Jaś” ustanowili rekord Polski w kategorii „Największa porcja zupy fasolowej”.

 

Rekord został potwierdzony oficjalnym certyfikatem wydanym przez poznańskie Biuro Rekordów. Po zakończeniu procedury związanej z przygotowaniem tak dużej ilości zupy zgodnie z wytycznymi, Urząd Gminy oraz Gminny Ośrodek Kultury przekazali do Biura Rekordów pełną dokumentację wraz ze zdjęciami i materiałami wideo, a także przepisem na zupę. Biuro nie miało żadnych wątpliwości proceduralnych i organizatorom wydarzenia przyznało certyfikat potwierdzający ustanowienie rekordu.

- Szukamy różnych możliwości promocji naszego produktu lokalnego – fasoli wrzawskiej zarejestrowanego w unijnym systemie, jako „Chroniona Nazwa Pochodzenia”. Nasza fasola to produkt najwyższej jakości, uprawiany w naturalny sposób. Swoje wyjątkowe walory smakowe zawdzięcza specyficznemu mikroklimatowi panującemu w widłach Wisły i Sanu –– podkreśla Leszek Surdy, wójt Gorzyc.

Przygotowując się do wzięcia udziału w próbie ustanowienia rekordu, organizatorom zależało, aby nie tylko rozpropagować produkt lokalny w kraju, ale także poprzez degustacje zupy przekonać przybyłych gości do wyjątkowego smaku fasoli wrzawskiej.

W sumie podczas Dni Gorzyc, rozdano około 1350 porcji fasoli. Ugotowano 365 litrów zupy, która ważyła 323,1 kg.

Przy ustanowieniu rekordu Polski w kategorii „Największa porcja zupy fasolowej” wzięli udziałm.in.: Krzysztof Jurek i Marek Łukasiewicz – z Gastro Team i dolinasmaku.eu, Kamil Pindych – Dwór Dwikozy, Robert Pawlik – Mały Rzym, Maciej Jańczy Piotr Łępa – Dwór Ordynata, Artur Florkiewicz, Anna Kozieł, Marta Mazur-Matyka, Anna Surówka, Teresa Grzywacz, Maria Łukawska, Barbara Czajka, Małgorzata Czerwińska, Marlena Piątek, Alicja Piątek, Marzena Czernikowska, Marta Grzywacz, Jadwiga Jurkiewicz, Barbara Lewandowska, Józefa Leśniak, Adriana Radzimowska, Leszek Kawalec, Marek Bartoszek, Monika Zając, Małgorzata Gardy, Ignacy Gilewski,

Wydarzenie wspierali: Kamis, Dobrowolscy, Kabanos, Stowarzyszenie Producentów Fasoli Wrzawskiej ,,Piękny Jaś”, Hurtownia Napoi Max Piotr Pajdosz, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

 

plakat certyfikat

Link do Biura Rekordów