IMG 0265W Niedzielę Palmową w gminie Gorzyce odbył się I Festiwal Wielkanocnych Potraw. Imprezie towarzyszyły konkursy na najlepszy stół wielkanocny i najsmaczniejszy wypiek – Babę Wielkanocną.

 

 

Do konkursu na najlepszy stół wielkanocny przystąpiło 5 miejscowości – Gorzyce, Furmany, Orliska, Zalesie Gorzyckie i Motycze Poduchowne. O organizację, wystrój stołów, a przede wszystkim znakomite świąteczne potrawy zadbały panie z kół gospodyń wiejskich i przedstawicielki stowarzyszeń działających na terenie poszczególnych miejscowości.

Nad całą organizacją i przygotowaniem drużyn do konkursu czuwali sołtysi – w Gorzycach – Anna Kozieł, w Furmanach – Wiesław Biskup, w Orliskach – Jerzy Stachula, w Zalesiu Gorzyckim – Anna Wicińska, natomiast w Motyczu Poduchownym – Marian Chmura.

– Cieszę się, że wzięliście udział w festiwalu, który chcemy na stałe wpisać w kalendarz imprez gminnych. Jestem pod ogromnym wrażeniem waszego zaangażowania i pracy jaką włożyliście w przygotowanie stołów wielkanocnych – mówił Leszek Surdy, wójt Gorzyc.

Wśród zaproszonych gości w uroczystości uczestniczył Starosta Powiatu Tarnobrzeskiego – Paweł Bartoszek, Wójt Gminy Zaleszany – Paweł Gardy, ks. dziekan Władysław Drewniak, Przewodniczący Rady Gminy Gorzyce – Krzysztof Maruszak oraz przedstawiciele mediów.

Pracę gospodyń i gospodarzy – bo i panowie włączyli się w przygotowanie wielkanocnych specjałów, oceniało jury degustacyjne i techniczne. Przedstawiciele komisji pod uwagę brali głównie smak, estetykę, oryginalność receptury, jakość produktów, utrzymanie porządku i czystość.

– Mieliśmy okazję posmakować najlepszych potraw, tradycyjnych, zgodnych z dawnymi recepturami, niektóre z nich przypomniały nam najlepsze smaki dzieciństwa – mówił Krzysztof Jurek, szef kuchni, przedstawiciel dolinysmaku.eu. – W szczególności chcielibyśmy wyróżnić przedstawicieli Furman za znakomity żurek, roladę selerową i wino jabłkowe, Gorzyce za przygotowanie wyjątkowego chrzanu i nalewki ziołowej, a także dobrze doprawione i smaczne przystawki, Motycze Poduchowne za chrzan – dodatek do mięs i tradycyjne mazurki, Orliska – za wyroby wiejskie, Zalesie Gorzyckie – za roladę serową i babki wielkanocne – opowiadał przewodniczący jury, Krzysztof Jurek.

Decyzją jury wszystkie miejscowości stanęły na podium i wszystkie otrzymały jednakowe nagrody, a wśród nich: roboty kuchenne, blendery, moździerze i rozdrabniacze do ciasta kruchego – ufundowane przez firmy: Betonbud Sp. z o.o., firmę F.H.U. Przemysław Czerwiński oraz Statoil Sp. z o.o. oraz nagrody pieniężne ufundowane przez GOK Gorzyce.

Podczas Festiwalu odbył się również konkurs na najsmaczniejszą babę wielkanocną – pierwsze miejsce zajął wypiek „Babka z ajerkoniakiem i krówkami” Marty Brzezińskiej.   Pani Marta w nagrodę otrzymała robota kuchennego – ufundowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach, nagroda starosty powiatu tarnobrzeskiego za zajęcie II miejsca powędrowała do Doroty Fietko, natomiast III miejsce i nagrody – dzbanki filtrujące wodę otrzymały Krystyna Prażmowska i Józefa Leśniak.

Imprezie towarzyszyły również warsztaty przygotowywania ozdób świątecznych dla dzieci i młodzieży, które poprowadziły panie z gorzyckiego koła gospodyń wiejskich wraz z instruktorem – plastykiem Małgorzatą Jonaszek z Gminnego Ośrodka Kultury w Gorzycach.

Oprawy muzycznej wydarzeniu dodała Kapela Ludowa GOK Gorzyce. I Festiwal Wielkanocnych Potraw został przygotowany przez Urząd Gminy Gorzyce oraz Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach.

 

Przepis na zwycięskie ciasto "Babę Wielkanocną" p. Marty Brzezińskiej

BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI

 

BABKA

5 jajek

200g masła

250g mąki

180g cukru

125 ml ajerkoniaku

200g krówek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

POLEWA KAJMAKOWA

100g masła

100ml śmietanki 30%

100g cukru

 

Krówki pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski i oprószyć łyżką mąki. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku i łyżce mąki. Ciągle ucierając wlać ajerkoniak, a następnie dodawać stopniowo pozostałą mąkę. Do ciasta wsypać pokruszone krówki i wymieszać łyżką.

Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 st. C.

Do rondelka włożyć wszystkie składniki na polewę i gotować, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Przestudzoną babkę polać jeszcze ciepłą polewą.

 

BABKA

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner