Polish Czech English French German Russian Slovak Spanish Ukrainian
www. gminagorzyce.pl   telefon: 48 15 8362075

GMINA GORZYCE

Samorządowy Portal Internetowy

techniczny ogrod

IMG 0265W Niedzielę Palmową w gminie Gorzyce odbył się I Festiwal Wielkanocnych Potraw. Imprezie towarzyszyły konkursy na najlepszy stół wielkanocny i najsmaczniejszy wypiek – Babę Wielkanocną.

 

 

Do konkursu na najlepszy stół wielkanocny przystąpiło 5 miejscowości – Gorzyce, Furmany, Orliska, Zalesie Gorzyckie i Motycze Poduchowne. O organizację, wystrój stołów, a przede wszystkim znakomite świąteczne potrawy zadbały panie z kół gospodyń wiejskich i przedstawicielki stowarzyszeń działających na terenie poszczególnych miejscowości.

Nad całą organizacją i przygotowaniem drużyn do konkursu czuwali sołtysi – w Gorzycach – Anna Kozieł, w Furmanach – Wiesław Biskup, w Orliskach – Jerzy Stachula, w Zalesiu Gorzyckim – Anna Wicińska, natomiast w Motyczu Poduchownym – Marian Chmura.

– Cieszę się, że wzięliście udział w festiwalu, który chcemy na stałe wpisać w kalendarz imprez gminnych. Jestem pod ogromnym wrażeniem waszego zaangażowania i pracy jaką włożyliście w przygotowanie stołów wielkanocnych – mówił Leszek Surdy, wójt Gorzyc.

Wśród zaproszonych gości w uroczystości uczestniczył Starosta Powiatu Tarnobrzeskiego – Paweł Bartoszek, Wójt Gminy Zaleszany – Paweł Gardy, ks. dziekan Władysław Drewniak, Przewodniczący Rady Gminy Gorzyce – Krzysztof Maruszak oraz przedstawiciele mediów.

Pracę gospodyń i gospodarzy – bo i panowie włączyli się w przygotowanie wielkanocnych specjałów, oceniało jury degustacyjne i techniczne. Przedstawiciele komisji pod uwagę brali głównie smak, estetykę, oryginalność receptury, jakość produktów, utrzymanie porządku i czystość.

– Mieliśmy okazję posmakować najlepszych potraw, tradycyjnych, zgodnych z dawnymi recepturami, niektóre z nich przypomniały nam najlepsze smaki dzieciństwa – mówił Krzysztof Jurek, szef kuchni, przedstawiciel dolinysmaku.eu. – W szczególności chcielibyśmy wyróżnić przedstawicieli Furman za znakomity żurek, roladę selerową i wino jabłkowe, Gorzyce za przygotowanie wyjątkowego chrzanu i nalewki ziołowej, a także dobrze doprawione i smaczne przystawki, Motycze Poduchowne za chrzan – dodatek do mięs i tradycyjne mazurki, Orliska – za wyroby wiejskie, Zalesie Gorzyckie – za roladę serową i babki wielkanocne – opowiadał przewodniczący jury, Krzysztof Jurek.

Decyzją jury wszystkie miejscowości stanęły na podium i wszystkie otrzymały jednakowe nagrody, a wśród nich: roboty kuchenne, blendery, moździerze i rozdrabniacze do ciasta kruchego – ufundowane przez firmy: Betonbud Sp. z o.o., firmę F.H.U. Przemysław Czerwiński oraz Statoil Sp. z o.o. oraz nagrody pieniężne ufundowane przez GOK Gorzyce.

Podczas Festiwalu odbył się również konkurs na najsmaczniejszą babę wielkanocną – pierwsze miejsce zajął wypiek „Babka z ajerkoniakiem i krówkami” Marty Brzezińskiej.   Pani Marta w nagrodę otrzymała robota kuchennego – ufundowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach, nagroda starosty powiatu tarnobrzeskiego za zajęcie II miejsca powędrowała do Doroty Fietko, natomiast III miejsce i nagrody – dzbanki filtrujące wodę otrzymały Krystyna Prażmowska i Józefa Leśniak.

Imprezie towarzyszyły również warsztaty przygotowywania ozdób świątecznych dla dzieci i młodzieży, które poprowadziły panie z gorzyckiego koła gospodyń wiejskich wraz z instruktorem – plastykiem Małgorzatą Jonaszek z Gminnego Ośrodka Kultury w Gorzycach.

Oprawy muzycznej wydarzeniu dodała Kapela Ludowa GOK Gorzyce. I Festiwal Wielkanocnych Potraw został przygotowany przez Urząd Gminy Gorzyce oraz Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach.

 

Przepis na zwycięskie ciasto "Babę Wielkanocną" p. Marty Brzezińskiej

BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI

 

BABKA

5 jajek

200g masła

250g mąki

180g cukru

125 ml ajerkoniaku

200g krówek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

POLEWA KAJMAKOWA

100g masła

100ml śmietanki 30%

100g cukru

 

Krówki pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski i oprószyć łyżką mąki. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku i łyżce mąki. Ciągle ucierając wlać ajerkoniak, a następnie dodawać stopniowo pozostałą mąkę. Do ciasta wsypać pokruszone krówki i wymieszać łyżką.

Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 st. C.

Do rondelka włożyć wszystkie składniki na polewę i gotować, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Przestudzoną babkę polać jeszcze ciepłą polewą.

 

BABKA

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

TŁUMACZ JĘZYKA MIGOWEGO W URZĘDZIE GMINY

Osoby niesłyszące przy załatwianiu administracyjnych spraw mogą skorzystać z pomocy tłumacza migowego.

Wystarczy zgłosić chęć skorzystania z tej usługi 3 dni przed planowaną wizytą w Urzędzie Gminy osobiście lub korzystając z pomocy osoby trzeciej dzwoniąc pod numer (15) 8362 075, a także wysyłając faks pod numer (15) 8362 209 oraz e-maila na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

KALENDARZ WYDARZEŃ

Luty 2020
P W Ś C Pt S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
  • KONTAKT

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka) o celu ich przechowywania i sposobie zarządzania poniżej.

Jeżeli nie zgadzasz się na taki układ - zmień konfigurację swojej przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Polityka Prywatności określa warunki dotyczące użytkowania serwisu internetowego przez użytkowników końcowych. Korzystając w dowolny sposób z niniejszego serwisu internetowego użytkownik końcowy akceptuje warunki określone w poniższej Polityce Prywatności.

Ochrona danych osobowych

Dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie na podstawie informacji przekazanych przez użytkownika serwisu internetowego. Przekazanie informacji obejmujących dane osobowe jest dobrowolne. Do informacji tych należą np. imię i nazwisko, adres e-mail lub numer telefonu. Cel wykorzystania danych osobowych jest określony w nagłówku formularza zamieszczonego w serwisie internetowym. Najczęściej jest to subskrypcja wiadomości z serwisu za pomocą poczty e-mail lub krótkich wiadomości tekstowych SMS albo dostęp do wybranych podstron serwisu dla zalogowanych użytkowników. Dane osobowe nie są zbierane automatycznie.

Pliki cookies

Pliki cookies (w dosłownym tłumaczeniu z j. angielskiego: ciasteczka) są to małe pliki tekstowe, przesyłane do urządzenia użytkownika końcowego podczas odwiedzania przez niego serwisu internetowego. Pliki cookies zawierają m.in. adres strony internetowej z której pochodzą, ustawienia dokonane przez użytkownika serwisu dotyczące układu strony, rozmiaru tekstu, kolorów, wersji kontrastowej, dane wpisywane do formularzy oraz wartość, którą jest zazwyczaj automatycznie wygenerowana unikalna liczba. Mechanizm cookies nie pobiera jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z urządzenia użytkownika końcowego.

Korzystając z serwisu internetowego użytkownik końcowy wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookies.

Użytkownik końcowy ma możliwość korzystania z serwisu internetowego bez wykorzystywania plików cookies, ale oznacza to, że niektóre funkcje serwisu nie będą działać poprawnie. Użytkownik końcowy może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, jak również może usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. W przypadku nie wyrażenia zgody na korzystanie z plików cookies, użytkownik końcowy winien zaznaczyć w ustawieniach przeglądarki opcję odrzucania plików cookies lub sygnalizowania ich przesłania.

Niniejszy serwis internetowy może stosować następujące pliki cookies:

$1a.     pliki uwierzytelniające - wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania użytkownika końcowego w serwisie internetowym oraz do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu;

$1b.     pliki statystyczne - wykorzystywane do zbierania informacji o sposobie korzystania użytkownika końcowego z serwisu internetowego;

$1c.     pliki funkcjonalne - wykorzystywane do zapamiętania wybranych przez użytkownika końcowego ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej, itp.

W celu zarządzania ustawieniami plików cookies wybierz z listy oficjalnych stron internetowych producentów najczęściej używanych przeglądarek internetowych aplikację, której używasz i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta:

Urządzenia mobilne:

Narzędzia i treść z innych firm

Niniejszy serwis internetowy może zawierać przyciski, narzędzia lub treści kierujące do usług innych firm, m.in. Facebook (przycisk „Lubię to”), Google (Google Maps, Google Analitycs, Google Translate), Youtube (filmy), IVONA Software (webreader), Stat24 (statystyki), Payu (płatności elektroniczne). Korzystanie z aplikacji innych firm może powodować przesyłanie informacji do urządzenia użytkownika końcowego przez zewnętrzny podmiot. Informacji na temat wykorzystania plików cookies przez zewnętrzne aplikacje należy szukać w polityce prywatności danego podmiotu.

Prawa autorskie

Zawartość serwisu internetowego (teksty, grafiki, muzyka, filmy) oraz wszystkie jej fragmenty a także mechanizmy i oprogramowanie używane w serwisie internetowym są objęte ochroną, wynikającą z przepisów polskiego i międzynarodowego prawa autorskiego.

Zgodnie z przepisami prawa autorskiego oraz przepisami o ochronie baz danych, użytkownik końcowy otrzymuje niewyłączną, ograniczoną licencję na korzystanie z serwisu wyłącznie w celach prywatnych, bez możliwości samodzielnego pobierania lub zapisywania stron oraz dokonywania ich modyfikacji.

Użytkownik końcowy serwisu internetowego, bez zgody właściciela serwisu nie posiada prawa do odsprzedaży lub wykorzystania w celach komercyjnych serwisu internetowego i jego zawartości.

Właściciel serwisu internetowego udziela ograniczonego, odwoływalnego, niewyłącznego prawa do tworzenia linku do serwisu internetowego, o ile nie przedstawia on właściciela serwisu w sposób fałszywy, mylący i niezgodny z prawdą.

Wykorzystanie niniejszego serwisu internetowego w sposób, który naruszałby w/w warunki albo wszelkie obowiązujące prawa lub przepisy, a także w sposób, który powoduje albo może spowodować uszkodzenie serwisu internetowego, przerwę lub zakłócenia w pracy jest zabronione.