- styczeń, 2015
- grudzień, 2014
- listopad, 2014
- październik, 2014
- wrzesień, 2014
- sierpień, 2014
- lipiec, 2014
- czerwiec, 2014
- maj, 2014
- kwiecień, 2014
- marzec, 2014
- luty, 2014
- styczeń, 2014
- grudzień, 2013
- listopad, 2013
- październik, 2013
- wrzesień, 2013
- sierpień, 2013
- lipiec, 2013
- czerwiec, 2013
- maj, 2013
- kwiecień, 2013
- marzec, 2013
- luty, 2013
- styczeń, 2013
- grudzień, 2012
- listopad, 2012
- październik, 2012
- wrzesień, 2012
- sierpień, 2012
- lipiec, 2012
- czerwiec, 2012
- maj, 2012
- kwiecień, 2012
- marzec, 2012
- luty, 2012
- styczeń, 2012
- grudzień, 2011
- listopad, 2011
- październik, 2011
- wrzesień, 2011
- sierpień, 2011
- lipiec, 2011
W dniach 23-24 listopada 2012 r. na terenie Podkarpackiego Centrum Hurtowego „AGROHURT" S.A w Rzeszowie odbyła się wystawa produktów tradycyjnych regionalnych i lokalnych „PODKARPACKIE REGIONALIA". Udział w tej wystawie wzięły wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich z terenu całej Gminy Gorzyce występując pod szyldem ”Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Gorzyce”.
Współorganizatorami imprezy byli: Samorząd Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpacka Izba Rolnicza.
Wystawa podkarpackich produktów lokalnych jest działaniem zmierzającym do rozwoju rynku żywności tradycyjnej, ekologicznej, regionalnej i lokalnej. Impreza odbyła się w ramach kampanii promującej podkarpackie produkty rolno – spożywcze wysokiej jakości.
.Samorząd Województwa Podkarpackiego reprezentowany był przez Członka Zarządu Województwa Podkarpackiego Lucjana Kuźniara, natomiast Podkarpacką Izbę Rolniczą reprezentował Członek Zarządu Podkarpackiej Izby Rolniczej Jerzy Bator, którzy w pierwszym dniu dokonali uroczystego otwarcia imprezy, życzyli wystawcom owocnej prezentacji swoich produktów, a gościom - degustacji niezapomnianych smaków z Podkarpacia. Prezes Centrum Hurtowego AGROHURT Adam Dziedzic przywitał zebranych na wystawie gości i wystawców, wyrażając ogromną radość związaną z obecnością wystawy na terenie Centrum Hurtowego „AGROHURT".
W pierwszym dniu wystawy odbyły się wykłady z zakresu produktów tradycyjnych. Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Tradycyjnego Izabella Byszewska wygłosiła wykład na temat „Produkt tradycyjny, regionalny, szansą na dodatkowe źródło dochodów", natomiast Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnegoi Lokalnego Jan Zwoliński wygłosił wykład na temat krajowego systemu jakości żywności "Jakość Tradycja". W drugim dniu wystawy odbył się pokaz florystyczny kompozycje okazjonalne przeprowadzony przez Annę Rydzik i Annę Cieszyńską specjalistki Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz pokaz pieczenia chleba tradycyjnego z orkiszu i pieczenia proziaków, przeprowadzony przez pana Marka Kiełtykę z Przedsiębiorstwa Produkcyjnego - Handlowego Kiełtyka –Łężany.
„Podkarpackie Regionalia" to impreza, której ideą jest promocja żywności wysokiej jakości oraz popularyzacja podtrzymywania tradycji i ochrony dziedzictwa kulturowego. Na wystawie prezentowali się wystawcy żywności wysokiej jakości z podkarpacia tacy jak: Zakład Mięsny Jasiołka, Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Leban, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta, PPM Taurus Pilzno, Zakład Mięsny Smak Górno, Trafunek Bis Sp. z.o.o, Owocowe Soki –Antoni Tudryn, Bioniva Sp.zo.o–artykuły ekologiczne, OSM Jasienica Rosielna, OSM Stalowa Wola, Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita o. Resmlecz, P.P.U.H. TANIA Sp.z o.o, Zespół Szkół Spożywczych – Warszawska, Zespół Szkół z Trzciany, Piekarnia Kiełtyka – wypiek chleba, proziaków, Alboretum w Bolestraszycach, Gospodarstwo Rolne w Górze Ropczyckiej, Gospodarstwo Pasieczne Kamil i Jan Sebzda z Soniny, Gospodarstwo ekologiczne "Zuza", Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Szkodnianki", Stowarzyszenie Rozwoju i Odnowy Wsi w Brzezówce, Stowarzyszenie Kobiet w Żołyni, Stowarzyszenie Kultywowania Kultury i Tradycji Ziemi Futomskiej, Koła Gospodyń Wiejskich z następujących miejscowości: Nockowej, Soniny, Gminy Gorzyce, Szklary, Różanki, Oparówki, Miłocina, Medyni Głogowskiej, Rakszawy, Zabratówki, Chmielnika, Brzezówki, Nowe Sioło, Gogołów, Nowy Borek. Ponadto swoje produkty tradycyjne wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prezentowały: Barbara Święch, Janina i Kazimierz Czaban, Teresa i Jerzy Łysikowscy, Agnieszka Smalisz, Maria Łabęcka.
Stoiska wystawiennicze cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem mieszkańców Rzeszowa jak również osób odwiedzających Centrum Hurtowe. Odwiedzający wystawę mogli spróbować smaków produktów Podkarpacia: miodów, serów, ciast, wędlin wędzonych i gotowanych, smalców, tradycyjnego pieczywa, soków, jogurtów ekologicznych, swojskich marynat oraz nalewek domowych z ziół i owoców. Powodzenie imprezy przeszło oczekiwania organizatorów. Takiego sukcesu nie spodziewali się i sami wystawcy. Intencją organizatorów było stworzenie mieszkańcom Rzeszowa możliwości posmakowania i zakupu żywności przygotowanej bez sztucznych dodatków, charakteryzującej się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Wystawa była doskonałą okazją dla przedsiębiorców, Stowarzyszeń, Kół Gospodyń Wiejskich promocją ich produktów oraz przygotowania uczestnictwa w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym oraz wskazywanie możliwości i inspirowanie działań na rzecz rozwoju jej produkcji, sprzedaży i pozyskania nowych klientów na swoje wyroby, a także do wymiany poglądów między wystawcami.
źródło: http://si.podkarpackie.pl
TŁUMACZ JĘZYKA MIGOWEGO W URZĘDZIE GMINY
Osoby niesłyszące przy załatwianiu administracyjnych spraw mogą skorzystać z pomocy tłumacza migowego.
Wystarczy zgłosić chęć skorzystania z tej usługi 3 dni przed planowaną wizytą w Urzędzie Gminy osobiście lub korzystając z pomocy osoby trzeciej dzwoniąc pod numer (15) 8362 075, a także wysyłając faks pod numer (15) 8362 209 oraz e-maila na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.