FWPJaśChNP logo

FASOLA WRZAWSKA „PIĘKNY JAŚ

W gminie Gorzyce uprawa fasoli to jedna z głównych gałęzi rolnictwa. Średnio, rocznie produkuje się tu kilkaset ton fasoli, z tego 25 ton „Pięknego Jasia” sprzedawane jest jako produkt certyfikowany. O ten właśnie specjalny certyfikat Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” wystąpiło jeszcze 2007 roku.

W tym samym roku organizacja otrzymała decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  o wpisaniu fasoli wrzawskiej do unijnego systemu, a w 2011 decyzją Komisji Europejskiej fasola wrzawska została wpisana na listę unijną, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Obecnie stowarzyszenie zrzesza 9 członków produkujących certyfikowaną fasolę oraz 20, którzy produkują „jaśka” bez unijnego emblematu. Szacuje się, że w gminie Gorzyce około 250 rolników trudni się uprawą fasoli tycznej „Piękny Jaś”.

Fasola wrzawska to już produkt rozpoznawalny – sięgają po nią w swoich programach kulinarnych gwiazdy telewizyjne, interesują krytycy kulinarni, jak np. Grzegorz Łapanowski, a także amatorzy dobrego smaku w programie „Ugotowani”. Fasola jest też bohaterką licznych programów śniadaniowych – była już w „Pytaniu na śniadanie”, czy „Dzień dobry TVN”.

Lokalna gwiazda ma się dobrze, jej walory smakowe dostrzegane są podczas organizowanych konkursów, gali czy targów.

Jej smak doceniają również lokalne restauracje tak jak np. Dwór Dwikozy, który w wprowadził do swojego menu ciasto z fasoli.

Wrzawskie stowarzyszenie smakoszom poleca także przetwory: fasolę w zalewie z solą i w pomidorach. Nowym produktem, który póki co produkowany jest tylko dla własnych potrzeb jest trunek na bazie fasoli – „Mocny Jasiek”.

W 2015 r. ustanowiony został rekord Polski na przygotowanie zupy z fasoli. Ponad 365 l wyborną „fasolkę” przyrządzało grono szefów kuchni z regionalnych restauracji wraz z paniami z koła gospodyń wiejskich w Gorzycach.

Warto podkreślić, że fasola jest znakomitym uzupełnieniem diety, szczególnie tych osób, które nie mogą spożywać glutenu. Fasola jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wielu minerałów.

Fasola szczególnie polecana jest w profilaktyce osteoporozy. Znajdują się w niej węglowodany i tłuszcze. Dlatego też jest ona trochę kaloryczna (100 g – 290 kcal). Jednak tłuszcze to w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które zabijają zły cholesterol, a podnoszą poziom dobrego. Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom.

Znajdująca się w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają rozpuszczać witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K. W fasoli ukryte są witaminy z grupy B oraz witamina E. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. W fasoli znajdują się lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

Kontakt:

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś”

Wrzawy 485; 39-432 Gorzyce

tel.:+48 15 836 39 35 lub +48 15 836 39 59 (Dom Kultury Wrzawy)

www.fasola-wrzawska.prv.pl/

Zapraszamy do odwiedzenia fan page „Jaśka”

https://www.facebook.com/Fasola-Wrzawska-Pi%C4%99kny-Ja%C5%9B-310393169307675/?fref=ts

e-max.it: your social media marketing partner